Verzorging van een papegaai

Algemeen
Een zo groot mogelijke behuizing en zoveel mogelijk vrijheid op vaste tijden zijn wens numero uno. Wanneer u consequent met uw vogel om zal gaan, kunt u er veel plezier aan beleven. Wanneer de vogel goede voeding krijgt, zich niet verveelt, zal ook het verenplukken niet voorkomen. Want wanneer de vogel al veren plukt, zal ze het niet meer zo snel afleren, hij vervalt dan steeds weer in herhaling, ook al lijkt het er soms op dat het beter gaat. Meestal wanneer er problemen ontstaan rond de verzorging van de papegaai, ligt dat aan de eigenaar. Aan een éénmaal verpeste vogel valt weinig of niets meer te doen. Vandaar dat het heel belangrijk is, om vanaf het begin van de aanschaf, goed op de hoogte te zijn van de verzorging. En de vogel zo jong mogelijk te kopen.

Sexen van de papegaai
Door middel van het sexen van een papegaai kan het geslacht bepaald worden. Laat uw papegaai DNA sexen bij Dennis papegaaien.

Toedienen van voeding en water
Vers drinkwater, vitaminen en Dennis Papegaaienvoer staat voorop. De vogel moet niet te snel nieuw voedsel krijgen, hij moet ook de minder lekkere zaden opeten (dit geldt niet wanneer u Avi Plus voer geeft). Alleen de "lekkere" zonnepitten is veel te eenzijdig en daarom schadelijk. Verder altijd een bakje met vogelgrit of groenvoer en fruit. Dan moet de verzorging wat betreft de voeding wel lukken.

Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai

  • Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc.
  • Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc.
  • Struiken: bramen, rozenbottels, eikels.
  • Diverse soorten maagkiezel en grit.
  • Sepia: in stukken of geraspt over het voer

Voedingstips

  • Koop nu niet meteen een pak studentenhaver en denk dan klaar te zijn, want hier zit vaak zout of suiker in.
  • Geef liever geen grondnoten (pinda's), i.v.m. levensgevaarlijke schimmels. Wanneer u uw vogel groente of fruit geven wil, was het dan altijd eerst goed af voor het geval het bespoten mocht zijn.

Verwennen tot op welke hoogte
Verwennen mag, maar wel tot op een zekere hoogte. Het is natuurlijk fantastisch om een handtamme vogel te hebben, waar je mee kunt knuffelen en kusjes geven. En vooral in het begin, is het heel verleidelijk om de vogel veel bij je te nemen. Maar pas op daar mee, want voor je het weet wil de vogel niets anders meer en zal op allerlei mogelijke manieren om die aandacht gaan vragen. Dat geldt ook wanneer u uw vogel bijvoorbeeld mee laat drinken met uw kopje koffie. Het is natuurlijk zo'n schattig gezicht wanneer de papegaai uit een kopje drinkt of van het bord mee eet. Maar ook bij deze dingen is het belangrijk om duidelijk de grens te laten voelen. Zo van waar ligt het begin en wanneer moeten de verwennerijtres worden gestopt. Aanleren gaat heel snel, maar afleren is bijna onmogelijk.

Leren praten van de papegaai
Er zijn onder de verschillende papegaaien goede en minder goede praters. Zo kun je de Grijze Roodstaart wel benoemen tot de beste prater daarna de Amazonepapegaai en dan volgen de Ara's en de Kaketoes. Veelal begint de papegaai uit zichzelf met het imiteren van de menselijke stem of geluiden. Het is belangrijk dat u praat met uw papegaai, als hij woorden meerdere keren hoort, zal hij ze gaan imiteren. Verder zou u ook nog gebruik kunnen maken van een Dennis spreek CD.